„Светским моћницима је засметала химна Русије – нећемо попустити!“

Балканска бициклистичка унија сматра да су санкције руским и белоруским спортистима апсурдне, рекао је председник те организације Владимир Куваља и истакао да је пуштање руске химне у Источном Сарајеву засметало светским моћницима. 

Он је навео да је лично увек заговарао да спорт не треба да буде уз политику, подсетио да су санкције апсурдне, али и суспензија која је изречена због пуштања руске химне 2021. године на Светском првенству у Источном Сарајеву. 

„Све ово нема пуно везе са начелима о спорту на којима смо одгајани. Ово што се дешава је политика. Лично сам заговарао да спорт не треба да буде уз политику, а овде имамо ситуацију да се спортисти кажњавају због ситуација које многима нису јасне. Све је то закачило и нас, засметало је светским моћницима пуштање руске химне на Светском првенству прошле године у Источном Сарајеву, када смо моји сарадници и ја одлучили да исту пустимо у част такмичарке из Русије која је победила у својој дисциплини. Сада су ту и неки нови разлози због којих се сусрећемо са проблемима и притисцима да попустимо. Као што нисмо попустили у новембру, децембру, нећемо ни сада, јер сматрамо да је ово што радимо прави пут“, изјавио је Куваља.