Москва: Митрополит Иларион разрешен дужности начелника Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве

Митрополит Иларион предводио је Одељење за спољне црквене везе 13 година, од избора Његове Светости Кирила на престо патријарха  

Митрополит Иларион (Извор: Новости)

(Интерфакс, 7. 6. 2022)

Свети синод Руске православне цркве разрешио је митрополита волоколамског Илариона дужности председника Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве, објављено је по заседању Синода одржаном у уторак у Москви.

„Преосвећени Иларион, митрополит волоколамски, да буде администратор Будимпештанско-угарске епархије, митрополит будимпештански и угарски, уз ослобађање од дужности председника Одељења за спољне црквене везе, сталног члана Светог Синода Руске Православне Цркве и ректора Свецрквених постдипломских и докторских студија СветиЋирило и Методије“ – наводи се у саопштењу.

Митрополит Иларион предводио је Одељење за спољне црквене везе 13 година, од избора Његове Светости Кирила на престо патријарха.

Овом синодском катедром од сада ће руководити митрополит корсунски Антоније. Он ће привремено задржати дужности егзарха Западне Европе и шефа Одељења Московске Патријаршије за заграничне епархије, али ће бити разрешен управе Корсунске епархије која брине о парохијама Руске православне цркве у неколико земаља Западне Европе.

Митрополит Антоније, као и његов претходник на месту начелника Одељења за спољне црквене везе, носиће титулу „волоколамски“ и по традицији постати један од сталних чланова Светог Синода Руске Православне Цркве.

Привремена управа Корсунске епархије поверена је архиепископу мадридско-лисабонском Нестору.

За ректора Свецрквених постдипломских и докторских студија Свети Ћирило и Методијеуместо митрополита Илариона именован је протојереј Максим Козлов, начелник Просветног одбора Руске Православне Цркве.

С руског посрбило и приредило: Стање ствари