Немачки канцелар допутовао у Београд

Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је у Београд, а његов авион слетео је на аеродром „Никола Тесла“ око 15 сати.

Шолца је на аеродрому дочекао председник Србије Александар Вучић, који је домаћин данашње посете канцелара Немачке, с којим ће имати одвојени разговор.

После дочека канцелара Шолца на Аеродрому „Никола Тесла“, уследиће церемонија свечаног дочека испред Палате Србија.

Затим ће председник Србије и немачки канцелар разговарати у четири ока. Након тог састанка предвиђени су пленарни разговори делегација Србије и Немачке које ће предводити председник Вучић и канцелар Шолц.

Олаф Шолц пре Београда посетио је и Приштину где се састао са премијером привремених институција Аљбином Куртијем.

 „Ако мислите да нам претите“: Вучић одговорио на захтев за признање КиМ, Шолц тражио санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, после састанка са немачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији. Он је навео и да је први пут чуо захтев из Европе да Србија треба да призна такозвану независност Косова.

„Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестриктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије“, рекао је Вучић.

Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуације око КИМ, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.