Ђурђев: Европска унија тражи да, признајући тзв. Косово и уводећи санкције Русији, пуцамо себи у обе ноге!

 

Баш као што смо могли чути од немачког канцелара Олафа Шолца пре неколико дана да се од Србије недвосмислено очекује да уведе санкције Русији и призна тзв. Косово као независну државу, тако је за очекивати да из Европског парламента сутра стигне порука у виду резолуције исте садржине. Ма од кога долазили, овакви захтеви су неприхватљиви и противни су виталним и стратешким интересима Србије – изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Он је истакао да Запад од Србије тражи да пуца у обе здраве ноге на којима стоји, јер за нас нема унутрашње стабилности без очувања КиМ у саставу Србије, ни спољнополитичке стабилности без ванредно важне подршке Русије у међународним институцијама.

– Оваквим захтевима и условљавањима европски званичници доприносе расту евроскептицизма међу грађанима Србије више него што смо ми који га промовишемо годинама уназад икада били у стању да урадимо. Њихове поруке су толико директне и огољене, без икаквог помињања интереса Србије, да грађанима Србије не остављају никакав други закључак до тога да се од Србије тражи да се одрекне свега за њу битног, а да заузврат не добије ништа – напоменуо је Ђурђев.

Председник Српске лиге је додао да сва истраживања говоре да је број грађана Србије који се противе њеном уласку у ЕУ на историјским максимуму, као и да је огромна већина грађана Србије против увођења санкција Русији.

– Грчки премијер Кирјакос Мицотакис недавно је изјавио да Западни Балкан треба да се прикључи ЕУ до 2033. године. Нико више не помиње 2025. годину као годину уласка. Србији не треба турски сценарио вишедеценијског чекања пред вратима ЕУ. Од игре штапа и шаргарепе дошли смо до тога да нам ЕУ нуди никад дужи штап. Ми смо суверена држава и, како је истакао председник Србије Александар Вучић, нека они раде свој посао, а ми ћемо свој у интересу наше земље, јер су нам интереси очигледно дијаметрално супротни – закључио је Ђурђев.