ЗА МАЊЕ ОД 24 САТА ВИШЕ ОД 100 УГЛЕДНИХ ЉУДИ ПОДРЖАЛО МАНИФЕСТ ЗА РАЗВОЈ НОВОГ САДА! Да главни град АП Војводине у 21. веку постане милионски град…

У организацији Института за политичко умрежавање за мање од 24 сата више од 100 угледних људи подржало је Манифест за развој Новог Сада!

Манифест за развој Новог Сада има за циљ, између осталог, да главни град АП Војводине у 21. веку постане милионски град, један од државних и регионалних центара и атрактивно место за живот по најсавременијим стандардима.

Јавну подршку Манифесту за развој Новог сада, на адреси ипу.рс/2022/07/21/манифест-за-развој-новог-сада-милионска-метропола-као-стратеско-опредељење/, дали су, између осталих, проф. др Срђан Колаковић, редован професор Универзитета у Новом Саду и Декан ФТН-а, др Жарко Димић, директор Архива САНУ, проф. др Сима Аврамовић, Универзитет у Београду и амбасадор Србије при Светој Столици у Ватикану, др Слободан Радишић, Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Мр. Мухамед еф. Зиљкић, Муфтија војвођански, Небојша Родић, амбасадор Србије у Бечу, Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге, Ивица Дачић, председник Народне Скупштине Србије, Стеван Бакић, градоначелник Суботице, др Владимир Маринковић посланик и председник Конгреса српско-америчког пријатељства, проф др Данило Голубовић, Саветник министарке за европске интеграције за заједничку пољопривредну политику ЕУ, Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине, директор културног центра Милош Црњански, уредник издавачке куће Агора, Жељко Ребрача, председник КК Војводин, Гордана Ђурђевић Димић, драмски уметник Српско народно позориште, Немања Миленковић, директор фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”…

Иначе, у самој петицији се наводи:

„Ми доле потписани, вођени љубављу према Новом Саду, његовим грађанима и свему ономе што други по величини град у Србији представља за нашу историју и треба да представља за њену будућност, а не дневнополитичким и политикантским интересима, својим угледом и својом речју дајемо јавну подршку развоју Новог Сада са циљем да исти у 21. веку постане милионски град, један од државних и регионалних центара и атрактивно место за живот по најсавременијим стандардима.

Политизацију инфраструктурног, урбанистичког, економског и сваког другог развоја Новог Сада видимо као штетну и ограђујемо се од исте, јер овом питању приступамо из стратешког угла и осећаја за општи интерес града, покрајине, државе и народа. Нови Сад у деценијама које су пред нама треба да буде град који ће својом понудом и перспективношћу живота који пружа задржавати оне који се у њему рађају и одрастају, а истовремено и привлачити људе и компаније са стране који ће са собом доносити знање, капитал, инвестиције и иновације. На овај начин желимо да осветлимо значај целокупне Јужне Бачке и Новог Сада као њеног гравитационог центра јер исти, уз мудро управљање простором, природним и људским ресурсима, могу бити инкубатор развоја Војводине и целе Србије.

У том смислу, дајемо подршку сваком развојном пројекту Новог Сада који ће бити демократски заснован, транспарентан, економски исплатив и одржив, еколошки прихватљив, развојно урбанистички, те који ће у сфери технологија, иновација, привлачења инвестиција и унапређења туристичких и културно-уметничких потенцијала донети велики искорак напред.

Осуђујемо сваки облик насиља на улицама и у институцијама власти поводом усвајања Генералног урбанистичког плана за Нови Сад и пројекта ,,Нови Сад на води“. Ми можемо бити политичка опозиција када и уколико је то потребно, али не и опозиција развоју Новог Сада. Ћутање или игнорисање је знак одобравања, а ми на насиље и претње као средства за испуњење нечијих политикантских циљева нећемо и не можемо да ћутимо.

Наша визија Новог Сада је визија града који се шири, који расте, у коме желе да живе и породице са децом и пензионери, у коме желе да студирају суденти из земље, региона и Европе, града који ће бити високоурбанизован и технолошки осавремењен – речју, нови милионски град у Србији који ће, уз титулу европске престонице културе, једног дана моћи да понесе и титулу европског економског, привредног, технолошког, инвестиционог, финансијског и иновационог центра“.

Извор: pink.rs