РЕБАЛАНС БУЏЕТА ПРАВОВРЕМЕНО ПРЕДЛОЖЕН И ДОБРО ОДРАЂЕН! КРКОБАБИЋ: Коначно смо доживели победу нашег седамнаестогодишњег вредносног става, а то је да ПЕНЗИЈЕ ПРАТЕ ПЛАТЕ!

Стефан Кркобабић, шеф посланичке групе ПУПС-солидарност и правда, рекао је да је ребаланс буџета, који се налази пред посланицима, благовремено предложен и да је, без икакве сумње, како је додао, занатски добро одрађен.

– Избор нове владе, а поготво измене и допуне Закона о министарствима, које смо недавно усвојили, нужно су захтевали доношење овог ребаланса. Подела министарстава и формирање нових, у техничком смислу, су то захтевали. Новац из државне благајне потребно је преусмерити на начин да у потпуности одговори садашњим потребама. Наравно, не можемо занемарити повећање прихода које су резултат увећаних привредних активности, али и повећање расхода везаних за енергетски сектор. Зато и кажем да је ребаланс правовремено предложен, а унутрашња структура занатски беспрекорно усклађена – истакао је Кркобабић током скупштинског обраћања и додао:

ТЕШКО ДА НЕКО МОЖЕ ДА ДА ПРИГОВОР НА РЕБАЛАНС БУЏЕТА

– За нас из Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије од тог формалног аспекта много је битнији онај суштински, да изађе у сусрет надолазећим изазовима. Мислим да ми као савременици можемо да кажемо да су ти изазови једни од већих, ако не и највећи у историји Србије. Поред економских, изазваних глобалном кризом, то су за нас и национални, преламају се кроз безбедносну и демографску призму. Све постојеће и очекиване недаће лакше ћемо поднети уколико државна благајна може да одговори надолазећим изазовима.

Кркобабић наводи да после излагања министра финансија Синише Малог, у стручном смислу, тешко да, како је рекао, он или било ко други може да да неки приговор.

Шеф посланичке групе ПУПС – солидарност и правда изнео је и критички став наводећи да је било „рупа“, у ширем смислу те речи, када је у питању енергетски сектор.

– То се манифестује кроз увећање дефицита. У реду је, покрили смо, али ајде да видимо шта нам друго остаје. Хајде да у наредном периоду ту застанемо и кренемо да из корена мењамо ствари. То ми из посланишке групе ПУПС-солидарност и правда очекујемо – рекао је Кркобабић.

ЗА ПУПС ЗНАЧАЈНО ШТО ЈЕ ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ СУБВЕНЦИЈА НАМЕЊЕНО ПОЉОПРИВРЕДИ

Када је реч о субвенцијама, он је додао, да се базирају на проценама и да се значајно увећавају за 31 милијарду динара.

– Очито су приоритети јасни – инфраструктура, путеви, железнички саобраћај, инвестиције у рударству, ваучери у туризму… Оно што је посебно значајно за нас из посланичког клуба ПУПС-солидарност и правда, а то је да је више од трећине субвенција намењено пољопривреди. И то посебно подржавамо и то посебно похваљујемо – рекао је Кркобабић и додао:

– Осврнуо бих се и на ставку посебни текући расходи који износе скоро 36 милијарди динара. Има ту много тога. Нпр. ублажавање последица ЦОВИДА-19, што је потпуно разумљиво. Али, овде је и помоћ за младе, та савршена одлука. То је сасвим у реду, наравно, и за изборе које смо одржали. Али, под ту ставку се подводе и исплате за изгубљене спорове пред судовима за камате за разне пенале. Због тога бих скренуо пажњу на то. Јер поред многобројних објективних фактора има ту и неодговорности, неажурности и пропуста у раду органа које те поступке и спроводе. То су позамашна средства и било би изузетно битно да се пажња посвети томе – истакао је Кркобабић.

БРИГА ЗА МЛАДЕ И НАЈСТАРИЈЕ ОДРЕЂУЈЕ И ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ НИВО ЈЕДНОГ ДРУШТВА

Кркобабић је рекао да брига за младе и најстарије одређује и цивилизацијски ниво једног друштва, а ту мисли на спремност да се увећају социјална давања за децу и омладину.

– Имамо и чујемо сваки дан оспоравање за 5.000 динара који се најављују за младе. Ми из ПУПС-а сматрамо то изузетно битно, пре свега као израз посебне пажње државе и то као израз пажње које је далеко битније од номиналног износа. 5.000 је и мало и много, зависи како ко гледа. Млади људи који живе у Србији знају то да цене – истакао је шеф посланичке групе ПУПС-а и осврнуо се о измененама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је пред посланицима, као и о мерама које се предузимају.

– Мере које се предузимају резултат су системских реформи пензијског система и показатељ стабилности економског напретка Србије. Влада Републике Србије у претходном периоду предузела је бројне кораке којим је показала спремност да се избори са сваком кризом и да током те кризе пружи помоћ онима којима је та помоћ најпотребнија. А то су наши најстарији суграђани који су и сами током периода реформе дали свој допринос опоравку и стабилности система пензијског и инвалидског осигурања. Зато су они први којима треба изаћи у сурет и о чијем стандарду ова Влада води рачуна, не само кроз бројне једнократне помоћи, основним животним намирницама и лековима, већ и кроз реформу пензијског система који треба да буде стабилан и да свим пензионерима обезеди сигурност и побољшање животног стандарда – рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, тако је и Предлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је пред посланицима као део процеса наставка реформе система пензијско-инвалидског осигурања који је започет још 2001. године.

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ СПОСОБНА ДА РЕАГУЈЕ У КРИЗНИМ СИТУАЦИЈАМА

– Економски резултати постигнути мерама који су предузети у претходном периоду су у целини омогућили напредак у овој области. Управо је захваљујући побољшању економске ситуације у Србији и Изменама и доунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању 2018. и 2019. године, побољшан положај пензионера тако што је утврђен повољнији начин усклађивања пензија. Уређена је исплата једнократне новчане помоћи корисницима пензије, а такође је дат основ за исплату новчаног износа као увећања уз пензију – рекао је Кркобабић и додао:

– Допуна Закона, који је пред нама, показује да се све измене, које су у овој области, планирају благовремено и дугорочно. Онолико колико је то могуће, али показују и способност Владе Србије да реагује у циљу решавања кризних ситуација.

С тога, како је рекао, имајући у виду актуелна питања и проблеме у навећем делу Европе и света, којих није поштеђена ни наша земља, а тиче се снажног раста инфлације, задатак државе Србије је да хитно реагује у циљу проналажења најбољег решења за ублажавање ове ситуације, а посебно ублажавање проблема корисника пензија, који су нарочито осетљива категорија становништва.

– Сврха ове као и свих реформи које су у систему пензијског и инвалидског осигурања, спроведених у последње четири године, додатно је унапређење стандарда корисника пензија. Иако се по правилу пензије усклађују једном годишње у јануару, снажан и неочекивани раст инфлације који је погодио и Србију, учинио је неопходним да ова Влада предузме додатне кораке у циљу повећања примања корисника пензије. Предложена допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђа да се износ пензија за новембар 2022. усклађује за 9 одсто. Тако усклађени износ пензија представља основ за даље усклађивање пензија у складу са чланом 80 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а које нас чека већ у јануару 2023. године. И све у циљу смањења ефеката раста инфлације на стандард корисника пензија и других права из пензијског и инвалидског осигурања, и обезбеђивања реалног раста примања корисника пензија за шта постоји обезбеђен фискални простор – рекао је Кркобабић.

Кркобабић је рекао и то да је предложена мера показатељ не само стабилности јавних финансија, већ и намера државе, да у овим тешким временима, посебно према најстаријим суграђанима, обезбеди унапређење животног стандарда.

– Коначно смо доживели победу нашег седамнаестогодишњег вредносног става, а то је да пензије прате плате. Са тим ставом „пензије прате плате“, Александар Вучић је овде споменуо у Народној скуштини, када је полагао заклетву, са тим принципом је добио изборе, са тим принципом и због тога му верују најстарији суграђани у Србији. Живела Србија – поручио је Кркобабић.

ИЗВОР: ПИНК.РС, ФОТО: УНИВЕРЗУМ ХД МЕДИА