ТАЈАНА ГУДЕНУС – ЖЕНА, МАЈКА, ПРЕДУЗЕТНИЦА!

Тајана Гуденус жена са ових простора које су срећу потражиле у иностранству и у томе успеле, а у браку је са аустријским политичаром Јоханом Гуденусом и с њим има двоје деце.

Ко је уствари Тајана Гуденус? Домаћи и страни медији су већ покушавали одговорити на то питање, па бисмо волели чути ваш одговор.

– Мајка, жена, предузетница. (смех)

– Поред двоје мале деце основала сам и водим фирму Го&Гроw Дигитал са седиштем у Бечу и тимом од десетак људи, пишем редовно колумне на српском, енгеском и немачком језику, те завршавам докторат из историје. У исто време покушавам да кувам бар три пута недељно, тако да сам особа која веома мало спава, као што мозете претпоставити. (смех)

Како се то све постижете? Како изгледа ваша свакодневница?

– Осим рано ујутро и пред одлазак на спавање, када имамо своје устаљене ритуале, сваки дан је другачији. Или нови пројекти или нови људи или нови изазови, а често и све наведено одједном. Баланс се ствара у тренуцима када смо сви заједно кући и када су главни изазов одлуке типа – ко ће шта јести, ко ће после вечере бирати цртани, а ко држати кокице. Ти опуштени заједнички тренуци су извор снаге и мотивације за све остало.

Познато је да се друштвено ангажујете, да сте амбасадор интеграције у аустријском интеграционом фонду, те да сте покренули и неколико иницијатива за заштиту деце, као и за заштиту деце и младих од Цyбермоббинга. Одакле потиче ваше интересовање за тему Цyбермоббинг?

– Још у детињству сам била веома социјално ангажована. У школи сам била вечити председник разреда и имала сам сталну потребу да станем на страну жртава било чијег малтретирања. Свесна сам чињенице да живот није фер, али исто тако верујем да свако од нас може дати свој допринос да свет буде баш онакав каквог га желимо оставити својој деци, а почети треба увек са самим собом. И обзиром да је будућност добрим делом дигитална мислим да је веома вазно да едукујемо како децу тако и одрасле по питању “цyбербонтона”.

– Пре брака са мојим супругом мој круг људи са којима сам комуницирала је био веома пажљиво биран, тако да сам потпуно неприпремљена медијски представљена широј јавности. До тада нисам могла ни замислити какве деструктивности са самог дна људске психе могу бити усмерене ка особама које се сматрају јавним личностима, особама које наведени чак ни не познају лично. Као велики филантроп увек полазим од себе и многе ствари су ми биле незамисливе док нисам примила одређене поруке, па и претње од мени непознатих особа. У улози супруге политичара сам се по први пут лично сусрела са темом Цyбермоббинг и то у најразличитијим облицима, чак и у трудноћи. То ме је навело да се озбиљније позабавим овом темом. Прво из самозаштите, а затим и да бих могла помоћи другима.

Из аустријских медија сазнајемо да си гостовала и у емисијама на ову тему у току припрема промене закона за пооштрење казни за извршиоце Цyбермоббинга. Да ли мислиш да би такав закон био потребан и у Србији?

– Као прво да нагласим да закон у Аустрији није знатно пооштрен, али су учињени кораци у правом смеру и проширена је свест о опасностима Цyбермоббинга, те је формиран 24/7 хотлине где се жртве могу јавити и добити бесплатно правно и психолошко саветовање. То су веома важна побољшања.

– Пооштрење закона, као и наведена побољшања би била неопходна и у Србији, али не само у Србији, већ и широм света. Анонимност коју интернет делимично омогућава зна да примами, али и да омами људе да напишу ствари које никада не би изговорили. Негативност је као карма и враћа се пошиљиоцу, а статистике показују да људи који онлине нападају, вређају и шире мржњу чешће оболевају од депресија. Какве су ти мисли, или у овом случају- какви су ти анонимни онлине коментари – такав ти је живот.

Како се борите против Цyбермоббинга?

– Као прво и основно, ако немам лепу, немам ни ружну реч – како онлине, тако и оффлине.

– Борба против Цyбермоббинга је осим тога укорењена и у филозофију наше фирме и огледа се кроз мисију исте, чији је саставни део. Као Цyбер експерти желимо допринети визији интернета као лепог и сигурног места.

– Након самоубиства 22-годишњег Младена Ђулица написала сам сценарио за видео на тему „Анатомија Цyбермоббинга“ који бих волела да је и он могао погледати, а који ће – надам се – помоћи некоме ко се тренутно бори са овим феноменом или боље речено са коментарима несрећних људи који се крију иза истих. Видео има за циљ освештавање појединца и благовремено препознавање симптома, те спречавање трагичних последица. Снимање треба бити заврсено у наредним данима, а видео је посвећен Младену и свим жртвама онлине насиља.

Шта би поручили нашим читаоцима за крај?

– Живот је леп и живот је чудо. Гледајмо на животне ударце као на (можда за понеког и неопходну) технику очвршћивања / очеличавања и захваљујте се на свему што имате, а и немате. Неки људи добију све што су желели, а изгубе (највредније) што су имали. Себично чувајте ваше здравље, ваше време и људе који вас никада не забораве у својим молитвама.

pink.rs