Филм Алексе Балашевића добио 15 милиона од Новог Сада, фирму основао у току конкурса

 

Играни филм „Мегдан“ у продукцији фирме Алексе Балашевића, сина легендарног новосадског кантаутора, добио је од Града Новог Сада 15 милиона динара преко конкурса за суфинансирање филмске уметности.

Другим конкурсом Градске управе за културу за суфинансирање пројеката у области филмске уметности у 2022. години расподељено је 21,3 милиона динара. Подршку је добило седам остварења.

Већину средстава, 15 милиона динара, добило је „Друштво продуцената 22. април“ у власништву Алексе Балашевића, који је претходних година организовао борилачки догађај „Мегдан“, пише портал 021.рс. Ова Балашевићева фирма основана је након расписивања конкурса.

Како је раније рекао продуцент, радња филма ће пратити неколико људи, док ће главна улога говорити о „момку који ради ‘на вратима’ и који са врата угоститељског објекта у малој Србији жели да оде пред велика светла Лас Вегаса“.

Портал 021.рс је затражио записник са седнице комисије која је одлучивала о пројектима, из којег се види да је предлог пројекта за филм „Мегдан“ добио највишу оцену.

„Филм о савременом Новом Саду и актуелним дешавањима, који реализује ауторски тим породице Балашевић. Породица Балашевић је својим талентима већ дала значајан допринос идентитету, култури и промоцији Новог Сада. Филм има потенцијал да оствари велику видљивост јер је дистрибуција планирана на Нетфликс платформи, која је за савремену филмску продукцију можда значајнија од биоскопске дистрибуције“, навела је комисија у образложењу одлуке да највећу подршку дају овом остварењу.

Како се може видети у документацији, укупна вредност пројекта „Мегдан“ је 149,2 милиона динара, а од Новог Сада је затражено 25 милиона. Ипак, комисија се одлучила да пројекат подржи са 15 милиона, што га и даље чини остварењем које је на „филмским“ конкурсима организованим у овој години добило највише средстава.

Занимљиво је да је градски конкурс расписан крајем октобра, док је рок за подношење пријава био 28. новембар. Увидом у јавно доступне податке види се да је Балашевићева фирма основана у току трајања конкурса, 17. новембра.

О филму „Мегдан“ већ се увелико прича, а како је раније Алекса Балашевић причао за ВИП ТВ, радња прати неколико људи са својим различитим мегданима. Речено је и да ће једна од улога у филму бити инспирисана песмом Ђорђа Балашевића „Човек са месецом у очима“.

021.rs