Ђурђев: Србија избегла немачки сценарио поскупљења грејања јер није увела санкције Русији

Ако се једна Немачка, као економска локомотива Европске уније, суочила са растом цена грејања од 50 до 100 одсто због санкција које су Немци увели Русији у контексту украјинске кризе, можемо само да замислимо какав би се нама сценарио десио у случају да се Србија придружи санкцијама Русији, јер наша земља готово стопроцентно увози гас баш из ње, изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Истичући да скупље грејање са собом вуче и поскупљења других енергената, али и животних намирница и сл. Ђурђев сматра да на искуству ,,ин виво“ других европских земаља можемо видети колико се висока цена плаћа када сте на листи руских непријатељских држава.

,,Србија нема само моралну и историјску, већ и економску и енергетску логику неувођења санкција Русији. Сврставање у европејску антируску колону донело би нам пар дана тапшања по рамену, а потом нове захтеве и уцене из Брисела, Берлина и Вашингтона, као и енергетску кризу која би се врло брзо прелила у свеопшту кризу. Ми такав луксуз себи не можемо да дозволимо“ – подвукао је Ђурђев.

Председник Српске лиге одлучан је у ставу да Србија треба и може да истовремено сачува и свој образ и свој новчаник.

,,Притисци су тешки, али издржали смо скоро годину дана, а како ствари на украјинском фронту стоје, нећемо још дуго морати. Бити суверена земља данас није лако, али је лепо“ – закључио је Ђурђев у стилу Добрице Ерића.

pink.rs