Захарова: Инсистирамо да се „косовски проблем“, који је кључан за Србе, реши на основу међународног права у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН

 

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова прокоментарисала је наводе да долази до ерозије односа на линији Београд – Москва, као и поједине изјаве највиших српских званичника да може доћи до српских санкција Русији због сукоба у Украјини.

„Треба напоменути да се руски односи према Србији, која се већ много година налази под растућим притиском колективног Запада због тежње те земље да води независну спољну и унутрашњу политику, нису променили и да не подлежу корозији, ма колико да се мењале околности на међународном плану. Доследно подржавамо Београд који се бори за свој суверенитет и територијални интегритет на делу своје територије – на Косову и Метохији. Стога и инсистирамо да се косовски проблем, који је кључан за Србе, реши на основу међународног права и у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, истакла је Захарова.

Tакође је напоменула да је главни циљ САД и EУ да натерају Београд да се придружи антируским санкцијама и да Србија разуме значај партнерства са Русијом.

„Национални интереси нису предмет преговарања. Београд разуме значај руско-српског стратешког партнерства и зато се уздржава од предузимања практичних мера на штету наших односа. Логика сугерише да би супротан избор неизбежно био повезан са ненадокнадивом штетом самој Србији“, рекла је Захарова.

Како је Захарова нагласила, сви знају каква је издржљивост Београду потребна да настави да сарађује са Русијом, али наравно, у интересу своје државе.

„Београд је под најжешћим притиском Вашингтона и Брисела, као и њихових савезника, који дају све од себе да Србију увуку у свој ‘антируски фронт’. Њихов прави циљ није да ‘стабилизују’ регион, већ да сломе политичку вољу српског руководства и, пре свега, да га натерају да се прикључи режиму санкција Русији“, истакла је она.

Фото: globallookpress/MFA Russia/