Кинески медији: Америка да престане са хегемонијом и малтретирањем света

 

Америка подстиче регионалне поделе, креирајући „обојене револуције“, да чак индиректно покреће и ратове а хегемонија долара основи је извор нестабилности и неизвесности у светској економији

Кинеска државна агенција Синхуа објавила је чланак у којем се анализира понашање Сједињених Америчких Држава на светској сцени и њихови потези када је у питању спољна политика, економија, технологија, сфера културе и војске.

Текст је анализа, како је наведено, хегемоније САД и опасности од ње у којем се констатује да Америка подстиче регионалне поделе, креирајући „обојене револуције“, да чак индиректно покреће и ратове, а да ослањајући се на хладноратовски менталитет распламсава сукобе у свету.

САД покушавају да формирају светски поредак у складу са својим вредностима, често се позивајући на промоцију демократије и заштиту људских права.

Напомиње се и да је Стејт департмент отворено признао своју улогу у сменама режима у Грузији, Украјини и Киргизији, а да су од 2001. године, ратови и војне операције које су САД покренуле у име борбе против тероризма однеле више од 900.000 живота.

Додаје се да је Америка увела економске санкције против готово 40 земаља и констатује да је хегемонија долара основи извор нестабилности и неизвесности у светској економији.

Користећи моћ монопола, САД се труде да обуздају научни, технолошки и економски развој других земаља, истиче се у тексту Синхуе и подсећа на санкције кинеском „Хуавеју“, уз напомену да САД користе и културни утицај како би очувале своју хегемонију у свету.

Један од начина ширења „америчких вредности“ су холивудски филмови у којима се овај систем уграђује и тако утиче на мишљење широког јавног мњења, наводи се у тексту.

Што се тиче односа две земље, Кине и САД, констатује се да су се они значајно погоршали нарочито после случаја кинеског балона обореног у америчком ваздушном простору, али и због различитих погледа на руску Специјалну војну операцију у Украјини.

„САД морају да спроведу озбиљну потрагу за душом. Морају добро да проуче шта је учињено, ослободе се своје ароганције и предрасуда и престану са хегемонским, малтретирајућим поступцима“, наводи се у чланку Синхуе.

Он је објављен после сусрета америчког државног секретара Ентонија Блинкена и кинеског високог званичника задуженог за спољну политику Ванг Јиа у Минхену на безбедносној конференцији одржаној овог викенда. Општа је оцена у јавности да састанак није прошао глатко и да су се могле чути оштре поруке и једне и друге стране које нимало нису умириле подигнуте тензије између две земље настале после обарања кинеског балона.

САД су остале при својој тврдњи да се радило о шпијунском балону НР Кине, док кинеска страна понавља да је реч о цивилној летелици која је коришћена у метеоролошке сврхе и оптужила САД да намерно ескалирају ситуацију преувеличавајући његов значај.

Раније овог месеца, како подсећа „Блумберг“ кинеско Министарство спољних послова објавило је чланак о томе како САД користе санкције у сукобима и несугласицама с другим земљама.

„Природа америчке дуге руке јурисдикције је у томе да одржи америчку хегемонију, потисне стране конкуренте, умеша се у међународне послове других земаља и чак подрије владе других земаља“, наводи се у том документу.

Подсећа се и да су у размаку од неколико дана САД и Кина увеле санкције компанијама које долазе из ове две земље. САД је ставила на „црну листу“ шест кинеских компанија због „случаја балон“ наводећи да су повезане за кинеским војним шпијунским програмима.

Неколико дана потом, Пекинг је забранио америчким компанијама „Локид Мартину“ и „Рајтеон технолоџису“ да продају оружје Тајвану.
Фото:Getty © Mario Tama / Staff
rt.rs