БУРА У СНП: Запослени и управник дигли се против 71-годишњег председника Управног одбора

 

У години када обележава 163 године постојања, док у њему раде чувени словеначки редитељ Јернеј Лоренци и италијански редитељ Лино Привитера, најстарији национални театар – Српско народно позориште (СНП) нашао се пред обуставом рада.

Запослени у чувеном новосадском позоришту тврде да месецима нису могли да добију одобрења Управног одбора за послове на креирању представа које су увелико у току. Кажу, не одобравају се уговори са уметницима ни запосленима у техници.

И то није једини проблем. Српско народно позориште једина је институција културе чији Управни одбор има девет чланова.

Наиме, Законом о култури Републике Србије, те изменама и допунама чланом 41. утврђено је да управни одбори морају да имају пет чланова, као и да чланове именује и разрешава оснивач, у овом случају Покрајинска влада. Српско народно позориште је својом одлуком о изменама статута 27. октобра 2021, за време прошлог управника, ускладио статут са законом, али се Управни одбор никада није томе повиновао.

Упућени кажу да је против тог потеза био председник Управног одбора, иначе сива еминенција новосадске културе, Селимир Радуловић (71). Времешни Радуловић, иначе пензионер, књижевник је и управник библиотеке Матице српске. Запослени му замерају и сукоб интереса, будући да у овом тренутку, поред плаћене функције управника библиотеке, обавља и функцију председника Управног одбора Српског народног позоришта, али и саветника за културу председика АП Војводина.

– Верујем да је разлог због ког, упркос упозорењима, те позивима да се Управни одбор уподоби спрам онога што уосталом пише у Закону о култури, лежи у чињеници да би у том случају председнику то био трећи мандат на челу Управног одбора који није дозвољен, те зато упорно и одбија да дозволи да се формира нови, законски Управни одбор – наводи Наташа Чубрило, чланица УО Српског народног позоришта и додаје да се УО, упркос постављеним питањима, није бавио ни чињеницом да балетски и оркестарски ансамбли још нису добили потрошни материјал за рад, а који може бити додељен тек након усвојене одлуке Управног одбора, чиме се доводи у питање и даљи рад.

Наташа Чубрило тврди и да се у последњих годину дана на седницама УО чланови баве стварима којима Управни одбор не треба да се бави, почев од разматрања разних анонимних писма и дојава, док се о битним питањима не расправљава. Она каже и да је 99% дошла до тога да поднесее оставку, што је саопштила и Селимиру Радуловићу. Још то није учинила, објашњава, само на инсистирање својих колега из уметничких јединица.

У међувремену огласио се и управник СНП Александар Станков. Он је рекао да постоји проблем унутар позоришта јер се мимилазе његови ставови о вођењу ове тетарске куће са идејама дела Управног одбора СНП.

– Не налазим разумевање јер многи људи нису задовољни кад се дешавају промене. Немам проблем са оснивачем, чак имам и подршку у реализацији свог елабората – рекао је Станков.

АУТОР: БОРИСЛАВ КАШАНСКИ

Фото: Wикимедиа.орг/Деннис Јарвис
republika.rs