Немјерљив допринос ИН4С-а обурдавању Ђукановићеве диктатуре!

Пише: Гојко Раичевић, главни уредник портала ИН4С

Ослобођени народе Црне Горе, наши уважени читаоци,

Када је на Ђурђевдан, 6. маја 2008. године, основан портал ИН4С, у више него скромним условима, али са огромним ентузијазмом и жељом да се одбрани слобода јавне ријечи у Црној Гори и очувају традиционалне вриједности на свим просторима гдје живи српски народ, Ђукановић је био у пуној политичкој снази. Од стране непријатеља овјенчан ловорикама побједника са референдума, са репутацијом бескомпромисног шефа организоване криминалне банде који се на најбруталнији могући начин обрачунавао са противницима, са милијардама на рачунима и деценијама плетеном и добро наштимованом обавјештајном мрежом сарадника, Ђукановић је представљао озбиљан проблем за све.

Борба против Ђукановића није била ни мало лака. Поготово уколико сте одлучили, а јесмо, да се борите бескомпромисно и витешки. У кост!

Борба је трајала непуних 15 година! Јучерашњим, 2. даном мјесеца априла 2023. године, стрмоглавим политичким падом Мила Ђукановића – баш онаквим какав је и заслужио, борба оног дијела слободољубивог, родољубивог и праводљубивог народа Црне Горе против посљедњег европског диктатора је и званично окончана.


Прес конференција будућег Предсједника Црне Горе Јакова Милатовића
У тој борби, нажалост, неки су и посустајали. Многи су одустали, а немали број њих је и издао. Само они најхрабрији и најјачи су настављали да се боре!

На моје лично, али и на задовољство свих чланова наше редакције, као и на задовољство – прије свих – наших читалаца, којима смо, све ове године, били оаза медијског отпора, истине и слободе, можемо да кажемо, без имало устручавања, да је лучоноша медијске борбе против Мила Ђукановића и политичког монструма каква је била Демократска партија социјалиста – Информативни портал ИН4С.

Томе свједоче стотине порука које су синоћ и данас пристигле од наших читалаца, међу којима су и многе јавне личности. Честитке, захвалнице, писма подршке… ријечи које су долазиле искључиво и само из срца и душе.

Направити ретроспективу наших, безмало, једноиподеценијских активности, било би просто немогуће. Међутим, не би било коректно према свим нашим читаоцима, према јавности; не би било коректно према нашем никада прежаљеном Душану Слијепчевићу – колеги и брату, који је 30. августа увече, на нашој Националној телевизији – огласио историјску побједу опозиције – да се не подсјетимо неколико чињеница и догађаја.


Душан Слијепчевић, Фото: ИН4С

Можемо ли замислити отпор Ђукановићу без, примјера ради, афере „Коверта“ – својеврсног политичког земљотреса у Црној Гори, али и шире? Догађаја који је послужио као детонатор за експлозију грађанских протеста „Одупри се“. Или, пак, раскринкавање најзаробљеније институције у Црној Гори – Војске Црне Горе у „принудном власништу“ Предрага Бошковића без, сада већ „легендарне“ Душице Вулић и теорије о „теренском препознавању“? Који је то медиј – једини у Црној Гори – имао свакодневне извјештаје и преносе сваке величанствене литије – сваког крстоносног хода који је исписивао границу између људи и оних других? Чије су ексклузивне фотографије и видео записи будили хиљаде нових људи, док се цијела Црна Гора није претворила у побједоносну ријеку која је срушила режим 30. августа? Какав би то наш рад био ако нас због њега не би јавно прозивали људи попут Миливоја Катнића, Ивана Вуковића, Веселина Вељовића, већ поменутог „Бијелог орла“… Ко је био заштита, отпор и „медијски бич“ у рукама сваког обесправљеног човјека који нам се обратио због неправде начињене у једном фундаментално сулудом друштвено-политичком поретку за који се надамо да је, заиста, остао иза нас заједно са његовим посрнулим творцем?


„Државни удар“

Ко је био, по признању посланика Демократског фронта, једини медиј који их је пратио онда када је било најтеже и ДФ-у и свим Србима у Црној Гори – усљед полицијске репресије и када је монтиран лажни државни удар? Када смо код „државног удара“, по признању више адвоката одбране, који је то медиј дао немјерљив допринос и чији је истраживачки тим оспорио бројне “доказе” са којим је тужилаштво пријетило заточеним Србима, али и лидерима српских странака у Црној Гори? Ко је разобличио срамотне активности Ђукановићеве десне руке – Милана Роћена, у случајевима клепроктарских приватизација, одвајања Црне Горе од Србије и чега све не? Чијим су члановима редакције пријетили смрћу, кога су хапсили и приводили, кога су батинале разуларене Ђукановићеве полицијске и параполицијске хорде? Ко је био предмет вишеструких хакерских напада и цензура? Коме су стизали притисци од америчке амбасаде, црногорске Агенције за националну безбједност? Коме су покушавали да подвале неуредно плаћање пореза? Против кога се то, један цијели систем, уротио?


Афера „Коверта“

Одговор на сва ова питања је ИН4С!

Потврда да смо на правом путу, поред великог броја читалаца, јесу награде и признања које су чланови наше редакције добијали како од домаћих еснафских удружења, тако и од стране релевантних међународних организација.

ИН4С је покренуо значајне процесе у јавној сфери и дао тон многим политичким дешавањима, па је тако данас наша ријеч јача неко икад.

Подсјетимо, у жељи да будемо још ближи корисницима наших садржаја, увели смо бројне нове рубрике, ојачали сопствену видео и фото продукцију, али и покренули најзначанији пројекат а то је Национална ТВ у студију у Београду. Идеја да се направи јединствени српски информативни програм остварена је у 2020. години и тако је на Видовдан, 28. јуна почела са радом Национална ИН4С телевизија, као наставак портала in4s.net.

У претходном периоду Национална ТВ угостила је велики број угледних стручњака из различитих области, водећих политичара и активиста, покренули смо низ акција попут кампање за предстојећи попис у Црној Гори – са слоганом „Није црногорски, ако није српски“, обнову Његошеве капеле на Ловћену, а наша емисија „Српски св(иј)ет“ – кованица коју сада свакодневно злоупотребљавају различити центри моћи – пласирана је управо од стране ИН4С-а и подразумијева његовање српске културе, сабирања и сабрања српског народа како на Балкану, тако и у свијету. Свесрпском освјешћивању доприноси и рубрика „Идентитет“ која је доминантно утемељена на историјским изворима првог реда.


Национална ТВ, студио

Богат садржај Националне ИН4С омогућавао је свим нашим гледаоцима да сазнају најновије информације из региона, послушају емисије о српској традицији, култури, језику, чују ексклузивне интервује или сведочанства попут емисије са припадником тзв. „црних тројки“, Брајушком Брајушковићем.

У склопу програма Националне ТВ, поред емисије „Српски св(иј)ет, емитовали смо и сљедеће емисије: „Наслеђе“, „4 тачке“, „Србија до Шангаја“, „Причај ми о томе“, „Азбучник“, „Поглед“, информатива „ИНФО 1244“. Све наше садржаје можете пронаћи на нашем порталу или на нашем You Tube каналу.

На крају, истичемо да смо са поносом објављивали информације кад би наши саборци добијали одликовања, признања, ордење – без зависти и љубоморе. С друге стране, нисмо хтјели да учествујемо у манифестацијама партитократских слабости, нити да се ваљамо у брлогу кроз расправе и трзавице без граница, од стране оних људи који су били или су, и даље, на истом фронту слободе и правде као и ми.

 

Посебну захвалност дугујемо нашим саборцима – колегама колумнистима и нашем Правном тиму који је без грешке кормиларио кроз правне лавиринте у које смо често били уплетени без наше воље. Захвалност свима који су од 6. маја 2008. – до данас – 3. априла 2023, а прошло је 5.141 дан, дали допринос да се деси 2. април.

Наше признање, наше ордење сте били ви – наши вјерни читаоци. Без обзира на носиоца/е ових побједничких избора и без лажне скромности – ово је наша побједа!

Са овим чином смо комплетирали нашу мисију!

Mission completed, 任務完成, Mission accomplie, Auftrag erledigt, Миссия выполнена!