Мере Владе након масовног убиства: Најављено разоружање Србије, одбијено увођење смртне казне

 

Председник Србије Александар Вучић најавио је готово потпуно разоружавање Србије и упошљавање нових полицајаца.
Мере Владе након масовног убиства: Најављено разоружање Србије, одбијено увођење смртне казне Фото: 021.рс
Како је рекао, у наредних шест месеци биће примљено 1.200 нових полицајаца задужених за школе.

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће 1.000 полицајаца бити пребачено у школе, како би се готово увек у образовној установи налазио припадник МУП-а.

Вучић је изјавио да је масовно убиство код Младеновца било терористички акт.

„Наше специјалне антитерористичке јединице су имале задатак да ухапсе или неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен и зликовац више светлост белог дана видети неће, метафорично говорећи, из затвора изаћи неће“, истакао је Вучић.

Влада ће донети закључак којим се налаже МУП-у да припреми хитне измене и допуне закона о оружју, како би се пооштрили услови за држање кратког ватреног оружја.

„Сви људи који имају оружје, не причам о ловачком, то је око 400.000 лица – проћи ће ревизију, неће остати више од 30 до 40.000 комада. Извршићемо готово потпуно разоружање Србије, а за нелегално држање оружја казне ће бити велике, готово ћемо их удвостручити, навео је. Биће предвиђене шестомесечне и годишње провере уз психијатријске и психолошке прегледе, навео је, додајући да ће бити обавезан тест на психоактивне супстанце“, рекао је Вучић.

Пооштриће се услови и за ловачко оружје и убрзо ће ступити мораторијум за издавање дозвола за оружје.

„Биће предвиђене шестомесечне и годишње провере уз психијатријске и психолошке прегледе, навео је, додајући да ће бити обавезан тест на психоактивне супстанце“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је предложено Министарству правде да се посебно пооштре казне за ношење опасних предмета, попут перореза и ножева.

„Знам да има много оних који ће бити против овог и да то можда политички није паметно. То је једино решење, и баш ме брига што ће неко да каже овај је лекар, овај је пуковник, он је сигуран… Нико није сигуран“, истакао је.

Питао је како „ћемо да умиримо родитеље“, те сам одговорио на то питање.

„То што можемо да урадимо је неколико нових мера. До сада су наши полицијски службеници имали обавезу да један полицајац на две три школе пре почетка наставе обиђе поразговара, проведе неко време и напусти школу. Ми ћемо у наредних шест месеци примити нове полицајце“, рекао је Вучић.

Он је оценио да ће се тако подићи сигурност за 99 одсто у школама, а и смањити вршњачко насиље за 80 одсто.

„То је велика ствар, зато што они који туку слабије од себе увек имају страх од оних који су јачи, а држава је несумњиво најјача, то је за сигурност родитеља пре свега мајки, јер знам да ниједна мајка није спавала 48 сати. То ће нас коштати 25 милиопна евра више, али смо за то пронашли новац“, истакао је председник републике.

Изразио је у своје име и у име свих чланова Владе саучешће и породицама злочиначки убијеним људима из околине Младеновца.

„Ово је напад на целу нашу земљу и сваки грађанин то осећа“, навео је Вучић.

Вучић се осврнуо и на више интервенција које су јуче биле на територији Србије због „неодговорног понашања омладине која имитира монструма убицу“.

„Полиција не може да стигне да похапси све, а за сваког морамо да одговарамо“, рекао је Вучић и захвалио се свим полицајцима који су синоћ и протеклих дана радили.

Истакао је да је најважније да се спречи ширење лажи.

„Ми сад морамо да прегледамо 45 хиљада људи који су на профилу (на друштвеним мрежама) означили да им се допада монструм… Сви ви којима се свиђа монструм, да нам објасните зашто вам се свиђа монструм… Свако лице које каже да је у гађању спас, ај сад ти лепо у затвор, па таман не пронађемо нигде ништа, пошто знате није у складу са ЕУ стандардима. А није? Сад ће да буде“, рекао је.

Како каже, он је предложио и увођење смртне казне, али је Влада одбила, јер то „не може по много паметним конвенцијама“.

„И ја сам некад био против смртне казне, кајем се што сам имао такав став“, рекао је Вучић.