Амбасадор Мексика у Београду: „Мексико признаје пун суверенитет Србије над покрајином Косово“

У интервјуу за „Политику“ поводом 77 година дипломатских односа две земље, амбасадор је казао да наше народе повезује дуго и чврсто пријатељство, као и да имамо сличне вредности.

Мексико признаје пун суверенитет Србије над покрајином Косово, изјавио је амбасадор Мексика у Београду Карлос Феликс.

У интервјуу за „Политику“ поводом 77 година дипломатских односа две земље, амбасадор је казао да наше народе повезује дуго и чврсто пријатељство, као и да имамо сличне вредности.

„Баланс ових 77 година формалних односа веома је позитиван. Имамо сталан политички дијалог и културну и академску размену. Више од 40 дела мексичких писаца је преведено на српски језик захваљујући подршци преводилачког програма мексичке владе“, каже Феликс.

Ради се и на стварању Бинационалне комисије за образовање, културу и спорт, а да су два аспекта важна за проширење сарадње: трговина и брига према домаћој дијаспори.

„Трговинска размена између две земље не одражава потенцијал наших економија. Мексико је тржиште од 128 милиона потрошача, а наши споразуми о слободној трговини омогућавају нам приступ више од 1.300 милиона потрошача широм света. Зато је потенцијал за повећање трговине и инвестиција између Мексика и Србије огроман“, напомиње амбасадор Мексика.

Додаје да Влада Мексика води политику бриге о припадницима свог народа у иностранству, те да Мексико има 52 конзулата у САД који подршку интеграцији и пуном учешћу Мексиканаца у заједницама у којима бораве.

„Ово велико искуство може послужити Србији у политици подршке њеној бројној дијаспори, која је пропорционално веома слична оној у Мексику“, сматра Феликс.

Говорећи о економији, мексички амбасадор каже да је Споразум о слободној трговини између Мексика, САД и Канаде створио најдинамичнију економску зону на планети, те да је захваљујући бившем америчком председнику Доналду Трампу написан нови споразум.

„Северна Америка захваљујући споразуму НАФТА чини скоро 30 одсто светског БДП-а. Нова верзија НАФТА, чија су правила иста за три земље, ажурирана је верзија прилагођена развоју светске економије“, каже Феликс.

Појашњавајући предности тог споразума, амбасадор напомиње да трговински и инвестициони споразум не предвиђа политичко удруживање, као што је случај у ЕУ.

„Свака од три земље има своју визију и самостално води спољну политику. Пример за то је да, за разлику од САД и Канаде, Мексико признаје пун суверенитет Србије над покрајином Косово“, каже мексички амбасадор у Србији.

Додаје да је Мексико међу пет највећих произвођача аутомобила и тешких возила на свету, те да је та земља главни трговински партнер САД, испред ЕУ и Кине, са трговинском разменом већом од 662 милијарде долара.

Фото:Getty ©