СТЕФАН КРКОБАБИЋ: ПУПС ће инсистирати на социјалним пензијама

Ми ћемо наставити да се доследно и упорно залажемо да заживи социјална-гарантована пензија у Србији.

Охрабрени смо јасним опредељењем председника Александра ВучИћа да све што чинимо у Србији мора да буде, пре свега, у корист и на добробит обичног човека: Став увек уз свој и за свој народ нема алтернативу. Очекујемо да, када је реч о соцИјалној-гарантованој пензИји, неће постојати уобичајене две стране, већ да ћемо овога пута сви бити на истој.

Ова порука потпредседника ПУПС-а и шефа посланичке групе странке у Скупштини Србије Стефана Кркобабића, коју објављујемо симболично на Међународни дан жена на селу, јасан је показатељ бриге коју ПУПС исказује за оне којима је та брига вероватно најпотребнија. Наиме, управо су жене најзаступљеније у категорији оних који су навршили године одређене за пензију, а немају довољно радног стажа да своје право остваре. Уколико би иницијатива на којој ПУПС снажно инсистира заживела, те жене и остали који с њима деле исту муку, не би морали да стрепе да ли ће имати довољно новца да задовоље своје најегистенцијалније потребе.

О томе Стефан Кркобабић још каже:

– У самој бити српског народа је осећај за правду и спремност да будемо на страни немоћних и слабих, оних којима је помоћ потребна. Најмање што можемо да учинимо за те наше баке и мајке на којима све почива је да добију социјалну-гарантовану пензију. Она ће им дати економску сигурност, али, пре свега, и вратити пољуљано достојанство. Жене са села с правом очекују од свих нас, од друштва у целини, да следеће године овај празник дочекају са социјално-гарантованом пензијом не мањом од 100 евра месечно. Не смемо да заостајемо за земљама у окружењу! Можда они јесу економски јачи, али да ли су социјално одговорнији – то сигурно нису.

Кркобабић се, као што је познато, у својим скупштинским излагањима срчано и непоколебљиво залагао за идеју увођења социјалне-гарантоване пензије. А да то нље нешто што је изузетак, показују и примери других земаља…

Када се министар за бригу о селу Милан Кркобабић срео с јапанским амбасадором у Београду Имамуром Акиром, двојица саговоника сложила су се да је социјална-гарантована пензија, као институт социјалне политике, најефикасније средство у борби против сиромаштва.

Према речима амбасадора Имамуре, овај вид давања за најстарије у Јапану постоји од шездесетих година прошлог века и данас износи око 600 долара месечно и веома је добро примљен. Због тога дипломата из Јапана оцењује да је иницијатива за увођење социјалне-гарантоване пензије у Србији изузетно битна и оправдана.

Иначе, овај вид социјалног давања најстаријима постоји и у Хрватској, где се исплаћује у износу од 150 евра на месечном нивоу.

Императив свих императива

ПУПС ће, како најављују из ове партије, у предизборним активностима наставити да се доследнмо залаже за увођење социјалне-гарантоване пензије у Србији. То је ствар од које нема важније, кажу у овој партији.

ИЗВОР: ПИНК.РС/СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ, ФОТО: МИЛАН ОБРАДОВИЋ