Ђурђев: Србија може уз помоћ руског жита обезбедити још повлачења признања тзв. Косова

 

Ако Турска може да добије руско жито, обрађује га и шаље афричким земљама којима је оно најпотребније, зашто то не би могла и Србија која је неутрална држава у украјинској кризи и која није увела никакве санкције Русији. То би била прилика да ојачамо традиционална пријатељства са низом афричких земаља, али и подстицај којим бисмо могли да убедимо поједине афричке земље да повуку признање тзв. Косова, изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Сматрајући да је неодрживо постојеће стање у коме се већина жита из украјинских лука шаље у богате европске земље, а не онима којима је то најпотребније, Ђурђев напомиње да ће ширење глади у Африци неминовно довести до новог таласа миграција ка Европи на који ни ми нећемо остати имуни.

– Ми смо показали руској страни да смо поуздан и одговоран партнер. Ако заиста желе да помогну афричким земљама, могу то учинити и преко Србије као посредника. Прехрамбена стабилност Африке биће од виталног значаја за све нас у блиској будућности – закључио је председник Српске лиге.