НЕМАЧКО-ИЗРАЕЛСКИ САМИТ У БЕРЛИНУ: Гост на самиту Амир Грос-Кабири, председник Јеврејске општине Мостар

У среду, 14. фебруара 2024. године, немачки лист „Велт“ и израелски „Тхе Јерусалем Пост“ организују у Берлину, у Акел-Спрингер-Хоkххаусу, дискусију о актуелним дешавањима у и око сукоба на Блиском истоку, под називом „Немачко-израелски самит: ЗАЈЕДНИЧКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ 2024.“ (German-Israeli samit: JOINT PERSPECTIVES 2024).

У најави састанка, којем је присуствовање потврдио Амир Грос-Кабири, предсједник Јеврејске опц́ине Мостар, предсједник М.Т Абрахам групе и извршни директор Мостар Алуминија, о тренутној ситуацији у Израелу, забрињавајћем порасту антисемитизам, улога медија, хуманитарни ефекат и изградња мостова сарадње.

Амир Грос Кабири се 2022 председнику Додику захвалио на усвајање дефиниције антисемитизма које је усвојило Председништво БиХ које је тада предводио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

У позиву на самит у Берлину наведено је да је 7. октобра 2023. исламистички Хамас напао Израел заједно са терористима Исламског џихада и палестинским цивилима из Газе. Више од 1.200 људи је брутално убијено, повређено, силовано, киднаповано или трауматизовано. Напад се сматра највећим масовним убиством Јевреја од Шоа (Холокауста). Више од 130 израелских талаца и даље држе терористи у Појасу Газе. Текуће последице такође укључују оружани сукоб на Блиском истоку и талас антисемитске мржње без преседана у западним земљама.

С друге стране, Израел је изложен све оштријим критикама због хуманитарне катастрофе у самој Гази и лоших услова живота тамошњег вишемилионског становништва које трпи последице напада Хамаса и израелског узвратног удара. Такође, постоји бојазан од ширења насиља и сукоба широм Блиског истока.

Организатори немачког листа „Велт” и израелског „Џерузалем поста” позвали су на свој састанак чланове влада Израела и Немачке, као и стручњаке и политичаре како би разговарали о актуелним дешавањима у и око конфликта на Блиском истоку.

У позиву се наводи и да ће Габриелла Леимберг, која је 7. октобра узета као талац у Гази и ослобођена крајем новембра, и Меирав Лесхем Гонен, чија је ћерка Роми и даље у рукама Хамаса, бити домаћини издавачке куће Акел Спрингер на конференцији. Њихово присуство је омогућено захваљујући подршци компаније „Авз Вентурес“.