За Шпанце паеља само пуста жеља: Цена омиљеног јела скочила за 19 одсто

 

Највише је поскупело маслиново уље – за 33,5 одсто, махунарке и поврће за 23,6 одсто, док је цена пиринча скочила за 21,2 одсто.

Шпанци су прошлог месеца платили више него икад за паељу, јер су порасле цене маслиновог уља, пиринча и махунарки.

Цена главних састојака потребних за кување препознатљивог националног јела скочила је за 19,1 одсто у односу на фебруар прошле године, према „Блумберговом“ месечном индексу, који обједињује податке шпанског Националног института за статистику.

То је три пута више од стопе инфлације у Шпанији, која износи 6 посто. Највише је поскупело маслиново уље – за 33,5 одсто, махунарке и поврће за 23,6 одсто, док је цена пиринча скочила за 21,2 одсто.