ИНТЕРВЈУ: СТЕФАН КРКОБАБИЋ, потпредседник ПУПС-а – Праведна прерасподела народних пара

Осим 13. плате, залажемо се за два института праведније социјалне политике: социјалну гарантовану пензију не мању од 100 евра за све старије од 65 година и за увођење 13. пензије за пензионере с најмањим примањима.

Праведна прерасподела подразумева не само оно ПУПС-ово 3П – пензије прате плате – већ и увођење два института нове социјалне политике: социјалну гарантовану пензију и 13. пензију. Ту свакако спада и 13. плата за запослене, као и пољопривредна банка и гарантни фонд за пољопривреднике, истиче за „Политику” Стефан Кркобабић, потпредседник ПУПС-а, Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије, и поручује да се Косово и Метохија једино успешно бране – нашим јединством.

Које су ваше главне поруке у овој изборној кампањи, која је почела изузетно прљаво?

Наше поруке су кристално чисте. И први су корак у борби против сиромаштва. Ко не би подржао основни став ПУПС-а, чувено 3П – пензије прате плате? Или социјалну гарантовану пензију? Или 13. пензију за пензионере с најмањим примањима и 13. плату за све запослене? Све те идеје, као и препород села који се практично одвија, немају ваљану алтернативу.

Мислите ли да прљава кампања доноси више штете или користи?

Искрено се надам да ће ускоро доћи крај „друштва спектакла”. На делу, уместо конструктивног дијалога, имамо паралелне монологе о којима је у вашем листу писао недавно преминули великан – социолог културе проф. др Ратко Божовић. Наравно, ја сам за слободну дебату, истински дијалог, критичко мишљење и незаобилазну ваљану алтернативу! То све је императив за нас из ПУПС-а! Па нека грађани процене шта је штетно, а шта корисно…

Безбедност грађана је најважнија

ПУПС, у оквиру листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане”, највише је препознатљив по залагању за веће пензије и права радника и пољопривредника. Да ли ћете истрајати у таквој политици, ако знамо да је у целој Европи све тежа економска ситуација?

ПУПС, као партија социјалне правде, и ја у први план стављамо класно, а сва друга питања су изведена. Због тога се залажем за нови вредносни став ПУПС-а: за праведну прерасподелу народних пара. Она се односи и на пензионере и на пољопривреднике и на запослене. Поред вредносног става пензије прате плате, који за ПУПС подразумева и да пензије не падну испод 50 процената просечних примања, залажемо се за два института нове праведније социјалне политике. За социјалну гарантовану пензију не мању од 100 евра за све старије од 65 година који немају пензију, нити друга примања. Такође, заговорници смо увођења 13. пензије за пензионере с најмањим примањима. Када је реч о радницима, желимо да раде и зараде. А то значи да учествују у управљању, али и у расподели добити. То је она чувена 13. плата! Поред препорода села Србије, чије празне куће насељавамо људима млађим од 30 година, доделом 61 минибуса обезбеђујемо бесплатан превоз од села до села и од села до града. Подстичемо удруживање које је светски тренд: у Србији, у којој се до 2017. године гасило и до 100 задруга годишње, основано је више од 1.100 нових задруга. Залажемо се за оснивање пољопривредне банке и гарантног фонда који ће пољопривредницима за стратешки важне производе гарантовати оптималне цене како не би радили с губицима. Економска ситуација у Европи је све тежа, али је евидентно да је Србија из дана у дан економски јача. О томе сведоче подаци: ево јуче је пензионерима исплаћено по 20.000 динара, недавно су пензије повећане за 5,5 процената, а од јануара 2024. иду горе за још 14,8 одсто… У току је издвајање државе по 10.000 динара за сваког средњошколца… То може само економски стабилна држава каква је Србија данас. Али и држава која непрекидно брине о својим грађанима, посебно о онима којима је помоћ неопходна.

Србија се последњих година суочава са огромним притисцима када је реч о најважнијим државним и националним питањима. Пре свега о Косову и Метохији. Шта је најважније да бисмо се одупрли тим изазовима?

Најкраће, три ствари: јединство, јединство и јединство! Бићу конкретан: ова и следећа година су изборне, како код нас, тако и у ЕУ, али и у САД. Очекивано је да ће питање Косова и Метохије бити по страни. И то је добро. Имаћемо времена да наша дипломатија постане активнија, ослободи се рецидива прошлости и тако спремни уђемо у предстојеће дијалоге, али пре свега и увек, како то каже председник Вучић – као учесник „за столом”, а никако „на столу”. Одбрана суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије је наш императив! А за то нам је неопходно управо то јединство које посебно истичем. Тим нашим јединством се једино успешно брани Косово и Метохија! Бране наши људи, њихова имовина, лично и породично достојанство, чувају наше светиње! Али се тиме спречава чак и сама помисао на један нови егзодус нашег народа.

Прилично сте кадровски оснажили странку и у Београду, где опозиција гаји највеће амбиције. Који су вам главни адути у престоници?

Не бих рекао прилично. То је исувише скромно. Нови председник Градског одбора ПУПС-а Београда је изузетна личност великог угледа код свих грађана, посебно пензионера, доајен политикологије проф. др Владимир Гоати. Уз њега су и Ружица Белановић, жена великог угледа, председница Градске организације пензионера Београда с више од 135.000 чланова. Ту је Ристо Костов, публициста, сарадник Академијског одбора за село САНУ и секретар Националног тима за препород села Србије. То је тим који гарантује да је глас дат за листу број један „Александар Вучић – Београд не сме да стане” глас за очување егзистенције пензионера и њихово пуно достојанство.

politika.rs