КУПУЈЕТЕ СТАН НА ПРОЛЕЋЕ И ПИТАТЕ ЗА ЦЕНУ? Тржиште некретнина већ је кренуло да букти, а ни „цех“ више неће бити исти

Са пролећем долази и сезона куповине и продаје станова. Тржиште некретнина постаће истовремено живље и због боље епидемиолошке ситуације и периода за нама када су се многи устручавали да повуку велике финансијске потезе.

Практично, месеци пред нама донеће интензивнију купопродају станова, и у већим и у мањим градовима, а главно питање је шта ће бити са ценом квадрата. Цена је упитнија тим пре што није било нити пада нити значајнијих осцилација током претходног кризног периода.

Тренутна ситуација је следећа – тржиште некретнина је стабилно, тражња је и даље већа од понуде, новоградња је у фокусу купаца… И све то кад се сабере даје јасну и рачуницу и поруку – јефтинији стан на пролеће не треба очекивати и пре треба рећи да би цене могле да буду чак и нешто веће.

И то би могао да буде тренд и у престоници, али и у другим великим градовима у Србији, где се такође показало да је цена квадрата стабилна, чак и нешто већа него у истом периоду прошле године.
„Цене на тржишту некретнина су и даље врло стабилне. Тражња је већа од понуде, те докле год буде тако – ми не очекујемо неки пад у ценама некретнина. Изузетно је велика потражња за новоградњом, станови се продају још на почетку изградње, буквално још док је зграда у темељима, а половних станова нема довољно у понуди, каже за „Блиц Бизнис“ Анита Пешић, менаџер за развој сајта Некретнине.рс.

Према информацијама са сајта Некретнине.рс у последњих месец дана није било великих осцилација по питању цена. Посматрајући Београд чак је примећен раст и то од око 1,5 одсто у центру града, те благи пад на Миријеву и Палилули.

Благи раст цене забележен је и у другим великим градовима, а упркос многим очекивањима да би корона криза могла да обори вредност квадрата.
Што се тиче Новог Сада, подручје Грбавица има минималан раст цене по квадрату од око један одсто.

У Нишу су забележене веће осцилације. Тако је у насељу Пантелеј цена порасла три одсто, а у Дурлану више од седам процената. У Панчеву је минималан раст цене од око један одсто у односу на претходни месец. И све су то цене које су у обрачун укључиле и староградњу и новоградњу.

Познаваоци иначе указују и да би скупљи материјал сада могао додатно да подигне цену квадрата.

Како наводе цена гвожђа је скочила од 30 до 40 одсто, тако да су у различитим процентима поскупели сви производи од челика.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије истиче ипак да коначну реч има тржиште.

„Колико ће поскупљење репроматеријала да учествује у коначној цени стана, зависи од тржишта. Ако је већа потражња и има простора, сигурно ће се повећати и обрнуто“, каже Родић.
Он сматра да би гвожђе, које у цени квадрата учествује са 30 до 40 одсто, могло врло мало да утиче на поскупљење станова који се сада граде. Али, како каже ако скоче цене и изолационих и других материјала, а то обично иде ланчано, онда би то поскупљење могло да буде значајније.

Иначе, последњи извештај РГЗ указује да тржиште некретнина у Србији не посустаје.

Гледано по градовима, у односу на претходни квартал удео станова у укупном промету непокретности у Београду већи је за 1,4 одсто, у Нишу за 2,4 одсто, Новом Саду за 0,4 одсто, док је у Крагујевцу у паду за 2,8 одсто.

Иначе, најскупљи квадрат стана у Србији и у последњем кварталу 2020. године продат је на ексклузивној локацији Београд на води и коштао је 8.754 евра по метру квадратном, а за исти стан је и највише новца издвојено – око 1,4 милиона евра.

Блиц