ИЗРЕЛСКА ПОЛИЦИЈА У ВРТОЛОГУ АФЕРЕ ПРИСЛУШКИВАЊА Софтвером ПЕГАЗ пратили сина Бењамин Нетањахуа, активисте и владине чиновнике

Израелска полиција је наводно користила шпијунски софтвер Пегаз да упадне у телефоне десетина истакнутих Израелаца, укључујуц́и сина бившег премијера Бењамина Нетањахуа, активиста и високих владиних званичника.

Ово је најновије откриц́е израелског пословног дневника Калкалист, који је раније објавио да је полиција вец́ користила систем Пегаз против вођа протестног покрета против бившег премијера Бењамина Нетањахуа без дозволе суда.

Израелски премијер Нафатали Бенет вец́ је обец́ао акцију владе данас након што је вест објављена. Он је нагласио да ту ствар нец́е оставити без одговора. Такође је рекао да је случај Пегаз важан алат у борби против тероризма.

Калкалист каже да су десетине људи на мети шпијунаже, укључујуц́и високе израелске званичнике за финансије, правосуђе и комуникације, градоначелнике и етиопске Јевреје који су предводили протесте против наводних нерегуларности израелске полиције.

Мета најновијег откриц́а био је и бивши извршни директор веб портала Вала Илан Јешуа, који се сматра кључним сведоком на суђењу Нетањахуу за корупцију. На листи се нашао и један од Нетанијахуових синова, Авнер Нетанијаху, који је био „прилично шокиран“ овим.

Оптужбе против Нетанијахуа за корупцију

Бењамин Нетањаху је оптужен да је покушао да тргује регулаторним услугама са медијским могулима у замену за повољно извештавање неколико медија, укључујуц́и Вола. Пегасус је производ израелске компаније НСО, која је месецима у центру међународног скандала након откриц́а да су га владе широм света користиле за шпијунирање активиста, политичара, новинара, па чак и шефова држава.

Израел се нашао на удару критика јер је дозволио извоз ове технологије у земље познате по кршењу људских права. Међутим, откриц́а дневног листа Цалцалиста су вец́ довела до домац́е афере и неколико истрага.

Пегасус се сматра програмом за надзор који може укључити камеру или микрофон мобилног телефона и прикупити његове податке. Током читавог скандала Пегасус, НСО је упорно негирао неправилности, истичуц́и да не управљају системом када се продаје купцима и да немају приступ никаквим подацима.

Курир.рс/24ур