Догодине жене у пензију са 61 годином

Од 1. јануара 2016. године ступају на снагу нове одредбе за пензионисања, по којима се старосна граница за одлазак у пензију код жена помера за шест месеци, саопштио је данас Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Како се наводи, наредне године услов за жене за одлазак у пензију је 61 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

У Фодну ПИО су подсетили да се 2032. године за жене постепено померају услови за старосну пензију, да би од те године 65 година живота био услов за пуну пензију.

пио фонд wиде јпг

За мушкарце и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

И мушкарци и жене пуну старосну пензију могу да остваре са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Грађанима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос мора да престане најкасније 30. децембра, а захтев за пензију су дужни да поднесу најкасније 31. децембра, што могу учинити у филијалама Фонда или поштом.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2016. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа и најмање 55 година и осам месеци живота, а женама 37 година стажа и најмање 55 година живота.

У случају превременог пензионисања, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота, а укупан износ умањења за превремену пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Бета