Цунами на тржишту нафте

Цене нафте пале су јутрос на близу 33 долара за барел, пошто су губици сирове нафте продубљени услед раста енергетских залиха у САД и даљег слабљења кинеске валуте, јуана.

Америчка „лака“ нафта WTI за испоруке у фебруару пала је за 88 центи, или 2,59 одсто, на 33,09 долара, што је најнижи ниво од децембра 2008. године за време светске финансијске кризе, када је цена додирнула дно од 32,40 долара, извештава агенција АФП.

У Лондону је цена сирове нафте типа „брент“, која представља европско мерило, за испоруке у фебруару појефтинила за 1,46 долара, односно за 3,5 одсто, на 32,77 долара.

нафта нафтовод барел бусотина бензин гориво

Beta/AP (Hussein Malla)

Цена на затварању је јуче била испод 35 долара први пут у више од једанаест година, на 34,23 долара по барелу. Посљедњи пут је цена „брента“ била тако ниска у јулу 2004. године.

Ранији добици нафте, по азијском времену, избрисани су након што је Народна банка Кине данас опет девалвирала јуан на најнижи ниво од марта 2011. године, што подсећа на августовко обарање вредности кинеске валуте које је изазвало превирања на тржиштима.

„С обзиром на то да се нафта ‘померила’ непосредно после фиксирања новог курса јуана, то би могло да значи да ће кинеска тражња бити погођена због слабије домаће валуте“, оценио је тржишни аналитичар компаније ИГ у Мелбурну, Ангус Николсон, за „Блумберг њуз“.

Тражња за сировом нафтом има тенденцију пада када амерички долар јача у односу на валуте земаља које купују тај енергент. Кина је највећи светски потрошац енергије.

Недељни извештај америчког Министарства енергетике, који је објављен синоћ, показао је оштар пад америчких комерцијалних залиха сирове нафте за 5,1 милион барела на 482,3 милона барела, у седмици закључно са 1. јануаром.

„Оно што је било неочекивано јесте превелики раст залиха бензина и дизел горива – обим раста залиха бензина представља врло велико изненађење“, изјавио је Енди Липов, из нафтног удружења „Липов“.

„Раст залиха нафтних деривата довео је до притиска на цене сирове нафте, јер то утиче на марже рафинерија, што за последицу може да има да оне (рафинерије) смање потражњу за нафтом“, казао је Липов.

Владини подаци такође показују повећање производње сирове нафте у САД за 17.000 барела дневно на 9,22 милиона барела дневно, што је четврта узастопна недеља раста, као и гомилање залиха у нафтном центру Кушинг, у Оклахоми, наводи агенција АФП.

Танјуг