Грађани ЕУ против мешања у сукоб између САД и Русије – наравно политичари имају другачији задатак!!!

Према новој анкети, велика већина становника ЕУ у случају хипотетичког америчко-руског рата жели да остане неутрална.
Штавише, према студији, две чланице НАТО пакта, Грчка и Словачка, вероватније ће прискочити у помоћ Москви него њиховим савезницима у НАТО пакту, преноси амерички Старс анд Стрипес. У исту групу са Словачком и Грчком можемо ставити и Аустрију, али је Старс анд Стрипес није навео јер није чланица НАТО пакта.

Истраживање, које је спровео Европски савет за иностране односе, се у 14 држава ЕУ бавило бројним питањима, од трговине и климатских промена до потрошње за одбрану. На питање коју страну треба подржати у случају америчко-руског рата, већина у свим земљама, осим једне, рекла је да би најбоље било не подржати никога и остати неутралан.

У случају хипотетичог сукоба Вашингтона и Москве, Пољска је била једина земља у којој је 45 одсто испитаника изабрала неутралност. Трећина Пољака изјавила је да ће подржати Америку, а само шест одсто Русију.

Грчка и Словачка снажно су подржале неутралност, Грци са 81 одсто, а Словаци са 65 одсто. Али, упркос чињеници да су обе земље чланице НАТО пакта, испитаници су дали већу подршку Русији него Сједињеним Државама.

У Словачкој их је 20 одсто рекло да би у хипотетичом сукобу помогло Москви, а само шест одсто их је спремно да помогне Вашингтону. У Грчкој би Сједињеним Државама помогло само пет одсто испитаника.

У Немачкој, која је дом за око 30.000 америчких војника, 70 одсто је гласало за неутралност, 12 одсто подржава САД, седам одсто Русију.

Према објави, слични резултати су добијени када су Европљани питани о могућем сукобу између Сједињених Држава и Кине. Одговор “неутралност” био је далеко најзаступљенији.

„Ова студија открива темељни помак у ставовима Европљана о свету”, каже се у кратком прегледу Европског савета за иностране односе.

Студија је спроведена у раздобљу напетости између Вашингтона и његових дугогодишњих савезника у Европи. Аутори анкете сугеришу како би резултати такође могли да одражавају све већу жељу Европљана да ЕУ учине “независном противтежом” великим силама попут Сједињених Држава, Кине и Русије.

Било како било, анкета и посебно реакција на потенцијални руско-амерички сукоб, потпуно је изненадила неке аналитичаре. Представник Универзитета Кил у Немачкој Марсел Дирсус је резултате студије назвао невероватним.

„Након деценије током које су Сједињене Државе штитиле милионе Европљана од Совјетског Савеза и Русије, велика већина Европљана жели да остане неутрална у потенцијалном америчко-руском сукобу”, збуњен је Дирсус.

„Ово је грозно”, овим речима је резултате истраживања коментарисао Констанц Штелценмулер, стручњак за Немачку с Брукингс Института у Вашингтону.

Европски савет за иностране односе је наложило агенцији Yоу Гов да спроведе ову анкету, а у њој је учествовало више од 60.000 људи широм Европе.

logicno.com