ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: СЗО одобрила Фајзерову вакцину „за хитну употребу“

Светска здравствена организација (СЗО) дала је јуче одобрење вакцини Фајзер/Бионтех за хитну употребу.

Ово је прва вакцина против коронавируса која је добила одобрење СЗО за хитну употребу, чиме су отворена врата земљама да убрзају сопствене регулаторне поступке одобравања увоза и примене вакцине.

Одобрење омогућава и УНИЦЕФ-у и Панамеричкој здравственој организацији да набаве вакцину за дистрибуцију оним земљама којима је то потребно, наводи се у саопштењу СЗО, преноси Танјуг.

Једнаки глобални приступ вакцинама пресудан је за борбу против пандемије, нагласила је помоћница генералног директора СЗО др Марианђела Симао.

„Ово је врло позитиван корак ка осигуравању глобалног приступа вакцинама против ковида-19. Али, желим да нагласим потребу за још већим глобалним напорима да се постигне довољно залиха вакцина како би се задовољиле приоритетне потребе људи у целом свету”, рекла је др Симао.

„СЗО и наши партнери раде дању и ноћну на процени других вакцина које су достигле стандарде безбедности и ефикасности. Желимо да охрабримо још више оних који развијају вакцине да се јаве на преглед и процену”, рекла је Симао и навела да је од виталне важности да се обезбеди довољна количина вакцине за све земље и тако омогући заустављање пандемије.

Политика