ДАМИР 5 ГОДИНА ЖИВИ У НЕМАЧКОЈ И ОВО ЈЕ ЊЕГОВА РАЧУНИЦА На храну оде 800€, за 6 месеци се купи ауто, ево колико вам треба за стан

Свако ко реши да оде пут иностранства прво о чему брине јесу трошкови. Стан, храна, рачуни, ауто и све остале животне потребе стављају се на папир.

Неколико десетина или хиљада евра, колико је новца заиста потребно? Дамир Ленарт живи у Немачкој већ 5 година, смештен је у месту Баден-Баден, у јужној Немачкој, близу француске границе.

Он на интернету често објављује снимке живота и рада у Немачкој, па његове информације могу бити корисне за све оне који се припремају за одлазак.

Важно је у ком граду живите

Најпре, на почетку наводи да је важно у ком граду живите, ако узмете Минхен или неки већи град, онда су ту трошкови већи, али су и плате веће. И обрнуто, у средини где су мањи трошкови, мање су и плате.

Објавио је недавно и видео о ценама живота у Немачкој, прецизно је навео какви вас трошкови чекају при досељењу, напомињући да се цене односе на место Баден-Баден у коме он живи:

„Прва ставка је стан, када дођете у Немачку, најам трособног стана за једну породицу, без грејања је око 700 евра. На ову цену долази још 200 режија. Морате да платите 3 станарине унапред, укупно 2.100 евра, да бисте ушли у стан. Свеукупно дођете на 3.000 евра, тај новац морате имати у џепу при уласку у стан. Онда морате намештај да унесете, то је други трошак“, почиње Дамир и додаје да се стан налази преко познанстава и група на друштвеним мрежама, јер је врло тешко доћи до њега, због велике потражње.

Објаснио је и да се на почетку месеца плаћа станарина и режије. Струја се посебно пријављује, за четворочлану породицу струја кошта 50 евра месечно.

„Важно је да знате да не треба узимати стан који нема котларницу. Онда имате огромне рачуне за струју, бојлер је на струју, у собама су пећи на струју, које троше много. То вам се заиста не исплати. Добро је имати бојлер, који греје и воду и радијатор, ако већ нема котларница у згради. Ако нема грејање, нипошто не узимајте“, рекао је Дамир.

Осигурање – важна ставка

Дамир истиче и да је следећа важна ставка осигурање – основно осигурање кошта 10 евра, пуно значи и треба га имати. Следећа врста осигурања коју морате имати ако живите у Немачкој је правна заштита која кошта 35 евра, она вас штити од тужби, судских поступака, уговора које потписујете.

Трећа ставка коју морате имати у стану је интернет који износи 40 евра, и трошкови коришћења мобилних телефона износе око 80 евра. Куповина аутомобила у Немачкој је врло исплатива, па већина људи по доласку на рад у Немачку, прво обезбеди ауто:

У Немачкој најлакше купити ауто

„У Немачкој је најлакше купити ауто, то се мора имати кад се иде кући натраг. Чим прође пола године, ако нисте у пробном раду, добијете аутомобил какав хоћете. Кредит за аутомобил месечно износи 200 евра. Може ићи и око 500-600 евра, ако хоћете ауди А6, 3.0 мотор. 60 евра износи осигурање за аутомобил, може бити и 120 евра за скупље моделе (фул каско)“, каже Дамир.

Трошкови хране могу да варирају: Основне намиринице можете купити за 400 евра месечно, ако не желите да штедите и да „имате свега у кући“, требаће вам око 800-900 евра. Та цена баш може варирати, зависи колико ко троши.

„Када саберете све месечне трошкове, дођете на цифру од 2.100 евра, додати ту још 100 евра за гориво и 100 евра за непланиране разне трошкове, месечни трошак износи око 2.300 евра. Када имате кућни буџет од 3.000 евра, можете да живите комотно“, закључује Дамир, који каже да возачи убедљиво најлакше дођу до посла и добро су плаћени.

Kurir.rs