СТЕФАН КРКОБАБИЋ: Социјална гарантована „пензија“, вишегодишња иницијатива ПУПС-а

ПУПС – Солидарност и правда годинама се залаже за увођење социјалне гарантоване „пензије“. О томе је недавно у Народној Скупштини Републике Србије говорио Стефан Кркобабић, председник Посланичке групе ПУПС – Солидарност и правда и потпредеседник те партије.

Кркобабић је у овом сазиву парламента предњачио оригиналним иницијативама које су заинтересовале велики број грађана Србије – посебно најстарије.

Једна од њих је и иницијатива за увођење социјалне гарантоване „пензије“, не мање од 100 евра, намењене онима који немају пензију и неће је никада имати. Кркобабићев предлог је изазвао огромно интересовање јавности Србије, јер је реч о великом броју људи – близу 200.000 потенцијалних корисника те „пензије“.

Стефан Кркобабић за наш лист појашњава шта је то социјална гарантована „пензија“?

„Социјална гарантована ‘пензија’ је посебан вид социјалног давања намењен старијима од 65 година, који немају навршених 15 година стажа да би остварили право на пензију, нису корисници социјалне помоћи, немају имовину нити било који други вид прихода. Међу њима је највећи број жена и то жена са села. Овај вид социјалног давања представља својеврсну захвалност друштва које на тај начин вреднује њихов рад и одужује им се за све оно што су током свог животног века дале друштву, радећи деценијама у домаћинствима и пољопривредним газдинствима“, каже Стефан Кркобабић.