На граници Македоније и Грчке почела градња дупле жичане ограде

Македонска војска почела је са постављањем другог реда бодљикаве жице на граници са Грчком, како би осујетила илегалне уласке миграната на своју територију.

 

Нова ограда биће удаљена пет метара од ограде која је постављена у новембру прошле године

Нова ограда биће дугачка 37 километара и удаљена је само пет метара од ограде коју су припадници македонских безбедносних снага поставили у новембру прошле године.

Механизација македонске војске тренутно поставља ограду с обје стране импровизованог прелаза на „коти 59“ код Ђевђелије.

61141247-izbjeglice-migranti-madjarska-granica-bodljikava-zica1

Постављање другог реда жичане ограде Македонија финансира из сопствених средстава.

Према званичним изворима, циљ постављања нове ограде је да се пружи више времена полицији да реагује и спречи улазак економским мигрантима којима није дозвољено да прелазе границу.

Према правилима ЕУ, пропуштају се само избеглице са ратом захваћених подручја, из Сирије, Ирака и Авганистана, а не економски мигратни из других земаља попут Марока, Алжира, Пакистана, Јемена и Сомалије.

– Од постављања првог реда жичане ограде до сада је спречно око 19.000 илегалних прелазака и граничних инцидената, а само у јануару заустављено је више од 4.000 економских миграната – подаци су македонских безбедносних снага.

Од почетка ове године до сада у Македонију је ушло више од 62.000 избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана.

Танјуг