Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић: НЕ ТРЕБА ЗАНЕМАРИТИ УТИЦАЈ РЕЛИГИЈЕ НА БАЈДЕНОВУ ПОЛИТИКУ!

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, теолог, мастер религиолог, докторанд на Факултету политичких наука, у својој четвртој монографији, под насловом: “Религија, Бајден и Србија“ и поднасловом: “Религијски фактор у политици председника Бајдена и како би могао да утиче на српске интересе“, бави се веома актуелном политиколошко-религиолошком темом утицаја религије на формирање балканске политике нове америчке председничке администрације.

Ваша монографија је прва у Србији, а вероватно и једна од првих у свету, која се бави овако актуелном темом. Шта Вас је мотивисало пртихватите тако незахвалног посла и да се посветите научном разматрању овако свеже теме?

Рекао бих да у том определењу да друштвена питања настојим себи да објасним и разумем у политиколошко-религиолошком кључу, лежи разлог због чега сам се посветио баш овој теми. Кад узмемо у обзир да је ова књига писана у периоду јануар-март 2021, а да је Џозеф Бајден преузео председничку дужност 20. јануара 2021, онда нам је јасно да се ту, без лажне скромности, заправо, радило о својеврсном пионирском подухвату, који се дрзнуо да се прихвати, врло незахвалног, задатка антиципације неких будућих спољнополитичких токова. Оно што је, међутим, особеност овог приступа јесте то да овде настојим да сагледам колико и како религија може да утиче на формирање политике нове америчке председничке администрације према региону тзв. Западног Балкана.


Пинк